Як пояснити дитині математику?

Часто буває таке, що стикаючись з труднощами з вивченням математики, дитина відмовляється зрозуміти її далі, заявляючи, що вона йому в житті ніде не знадобиться. І у батьків постає питання, які приклади її реального застосування привести, щоб дитина повірила в її необхідність.

Відсотки в житті. Як обчислити, на скільки подорожчали продукти? І як рахувати відсотки по внеску або кредиту?

Відсотки - це одна з найскладніших тем математики, і дуже багато учні не можуть або взагалі не вміють вирішувати задачі на відсотки. За допомогою відсотків зручно задавати пропорції. Якщо ми знаємо дві величини з трьох - процентну частку, величину цілого або величину частки, то третю легко вирахувати.У магазині деякі люди читають на упаковці, скільки міститься відсотків солі або цукру в тому або іншому продукті. У банку ми бачимо скільки відсотків прибутку можна отримати на вкладені гроші або під який відсоток можна взяти кредит. Часті акційні скидки у магазинах пропонують знижки на 5%, 10%, 25% тощо. Відсотки в повсякденному житті використовуються практично постійно: у медицині, на виборах, у магазині, у розчинах, у банках, у статистиці, у податках, у кулінарії. Такий список можна
продовжувати довго. Перераховувати де і як використовується відсоток можна нескінченно. Тому на деяких прикладах ми хочемо розповісти, який важливий у нашому повсякденному житті відсоток. Як його використовують, як його застосовують в магазині, в банку і як від відсотків залежить наше життя.

Яка ймовірність виграти в лотерею?

Імовірність настання випадкової події можна розрахувати. Для цього потрібно висловити у вигляді дробу ймовірність якої-небудь події, а потім помножити цю дріб на кількість можливих випадків настання події. Щоб розрахувати результат, потрібно скласти ймовірності настання всіх варіацій і комбінації цифр, і відразу стане зрозуміло, що виграш - це дуже і дуже велика удача. Не варто на нього сподіватися, краще сподіватися на свої знання математики.

 Фінансовий облік в бізнесі. Як просто прикинути бізнес-план?


 Якщо ваш малюк каже, що він буде бізнесменом, але при цьому не хоче вчити математику, доведеться його засмутити - вона йому дуже сильно знадобиться. Мета бізнесу - отримання прибутку, і математика відіграє в цьому важливу роль. Отримати прибуток - значить, отримати дохід від продажу товару / послуги більший, ніж було витрачено на виробництво цього товару або надання цієї послуги. Між доходом і прибутком є ​​істотна відмінність. Дохід - це виручка від продажу виробленої продукції. Прибуток - це різниця між доходами та витратами, т. е. гроші, які бізнес запрацював.


 Усний рахунок. Як швидко помножити на 25, 9 і 11?


 Уміння виконувати прості обчислення без калькулятора дуже знадобиться в житті. Дізнатися вартість 11 пачок мармеладок або 25 іграшок для всього класу. Наприклад, щоб помножити на 10, або додаємо до числа праворуч 0, або зрушуємо кому на 1 цифру вправо. А щоб помножити на 20, спочатку помножимо на 10, а потім на 2. Як за допомогою координат читати карти? Без знань і вміння орієнтуватися на карті навіть навігатор не дуже допоможе. Координати задають положення точки на карті або графіку. Координати - це пари чисел або букв. Вони завжди записуються в круглих дужках через крапку з комою. Порядок координат в парі дуже важливий. Координати (Е; 1) означають таку позицію на карті: чотири кроки по горизонталі зліва направо і один крок по вертикалі зверху вниз.

Наприклад, карта міста, розбита на квадрати. Кожен квадрат має дві координати - горизонтальну і вертикальну. Будь-яке нас цікавить місце на карті можна знайти за його координатами. Пам'ятайте, що спочатку йде координата по горизонталі, а потім по вертикалі.
 За матеріалами книги «Як пояснити дитині математику», Керол Вордерман

0 коментарі: